PJO-HaJo Algemeen

logo

De aanleiding van de oprichting van een jongerenvereniging in Bentelo, kwam van de zeer eerwaarde heer Kohlman, Pastoor der parochie. Hij streefde in 1946 naar een Bentelose jongeren boeren standorganisiatie ter ontwikkeling en ontspanning van de jonge boeren in de gemeenschap.Zoals de naam doet vermoeden bestond het leden bestand voornamelijk uit jonge boeren. Een leeftijd grens was er niet, maar alleen jongens konden lid worden, als men trouwde was je lid af. 5 á 10 keer per jaar kwam de groep samen en vaak onder toeziend oog van een geestelijke adviseur.

pjo-paasvuur

 

 Punten die zoal op de agenda stonden waren kalveropfokclub, gewassenkeuring, kringdagen, cursusaanbod, aardappelproefveld, sportactiviteiten (o.a. ruitersport, klootschieten en voetbal) en het paasvuur. In die tijd groeide het paasvuur tot een ware happening met vanaf 1948 één gezamenlijk paasvuur op de plek waar nu de sporthal staat. Met paard en wagen werd hout bij elkaar gehaald en paaszaterdag werd dit opgebouwd met in het midden een paal met daaronder een olievat. Meer over de geschiedenis van het paasvuur, is te vinden op de Paasparty pagina.

De Jongeren Boeren en Tuinders Bond (JBTB) werd in 1964 samen met de Meisjes Belangen ABTB (MBA) de Kathatolieke Plattelands Jongeren. In die tijd had elk dorp en buurtschap een KPJ met zowel vrouwelijke als mannelijke leden. Gezamenlijke activiteiten waren o.a. sportwedstrijden, creatieve dagen met toneel, vrije improvisatie, playback en mode show. In 1967, 1968 en 1969 werd in een oude kippen schuur " Amor in't kuuk'nhok" georganiseerd vanuit het kring bestuur Midden Twente. Het feest was zo'n succes dat het feest het laatste jaar 2000 bezoekers trok, 5x zoveel als berekend. Rond 1973 werd hier Hagmolen Jongeren (HAJO) aan toegevoegd en werd er weer geprobeerd nieuw leven te blazen in de vereniging die in een dalletje was geraakt. Met succes werden in de jaren 70 weer vele creatieve en sportieve activiteiten georganiseerd waaronder een step-festijn, grote inzamelingsactie voor een project in Nieuw Guinea en werd de nationale Meat Loaf imitatie wedstrijd gewonnen in een bom volle Ahoy.

 

pjo 1983In 1983 werd wederom de landelijke pers gehaald met de eerste nationale varkensrace van Nederland. Na Duits gebruik werd voor elk varken een lange wedstrijd baan gemaakt die zo snel mogelijk moest worden afgelegd. Weken lang werd er op menig boerderij geoefend met het varken dat beter verzorgd werd als menig racepaard. De populaire achterhoekse formatie NORMAAL trad vrijdags in het raceweekend op in de tent en deed de dag er na ook mee aan de race. Sportcommentator Theo Koomen praatte de dag aan elkaar en onder toeziend oog van de dierenarts won hangbuik zwijntje Cesar de wedstrijd. Niet iedereen was blij met het evenement, dit resulteerde in een bommelding en de aanwezigheid van een mobiele eenheid voor eventuele tegen demonstranten.

 

Het paasvuur en het paasfeest blijven groeien, en daarmee ook de vereniging. De Paasparty wordt een begrip in de omgeving en voor iedereen een feest om naar toe te leven mede door de vele gezellige activiteiten voor en na het feest. Met het houthalen, opbouwen, nachtwaken, het helpersfeest is er genoeg tijd om te ouwehoeren en een wat te drinken samen en ook achter de barren tijdens het feest is het altijd gezellig.

 De huidige naam Plattelands Jongeren Organisatie Hagmolen Jongeren (PJO-HaJo) heeft de vereniging in 1994 gekregen. In al die jaren zijn sportieve activiteiten, creatieve activiteiten en het zoeken naar een reden om te feesten goed overeind gebleven. Momenteel telt de vereniging meer dan 300 leden in de leeftijd van 16 tot 35 jaar en blijft het ledenbestand groeien. 

Bij de verschillende commissies staan contact gegeven en de activiteiten vermeld waarmee zij zich bezig houden.

 

joomla template